Muntorrhet – ett tecken på psykisk ohälsa?

Last modified date

De flesta människor har upplevt att deras munnar blivit torra någon gång i livet. Det kan bero på många saker, exempelvis överdriven alkoholkonsumtion eller att du inte fått i dig tillräckligt mycket med vätska. Andra bidragande faktorer är rökning, vitaminbrist eller att du andas genom näsan då den blivit täppt på grund av förkylning eller allergier.

Din torra mun kan också bero på psykisk ohälsa. Det talas mycket om hur en person kan få magknip eller hjärtklappningar av stress och ångest, men även torrhet i munhålan kan vara ett symptom på att något inte står helt rätt till. Det finns många bra behandlingar mot muntorrhet som kan hjälpa rent fysiskt, exempelvis geler, sugtabletter, ökat vattenintag och bättre munhygien. Men det är också viktigt att komma till botten med anledningen till att den uppstått.

Tecken på muntorrhet

Det kan låta lite märkligt men många människor vet inte om att de lider av muntorrhet. Trots namnet är det inte så enkelt som att du känner dig torr i munnen, utan i själva verket finns det en rad andra tecken. Några exempel är att du har svårt att svälja torr mat eller att du har fått sprickor i mungiporna. Det kan dröja ganska länge för en person att inse att de fått minskad salivtillförsel och går det för långt kan andra problem uppstå som karies eller problem med matsmältningen.

Se över ditt mentala välbefinnande

Kroppen är fenomenal på att berätta att något inte står rätt till och det inkluderar den psykiska hälsan. Det är oerhört vanligt med stress, oro, ångest och depression men precis som muntorrhet kan det ibland ta tid att inse att du behöver hjälp. Att känna sig frustrerad av att behöva stå i en lång kö är till exempel helt normalt men om du börjat få vredesutbrott eller känt något som liknar panikkänslor varje gång du måste vänta kan det bero på underliggande stress. Du kanske har tappat intresset för något du alltid gillat att syssla med eller fått sömnsvårigheter? Genom att vara uppmärksam på fysiska och mentala förändringar kan du komma till rätta med det mesta, men det krävs oftast lite tålamod och bra hjälpmedel. Din mun har fler än ett sätt att tala sanning på!

kalle