Psykisk ohälsa

Få hjälpFå hjälp

Psykiska sjukdomarPsykiska sjukdomar

Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa är när någon är sjuk psykiskt. Du kanske vet vad fysisk ohälsa är, till exempel om du har cancer så är du fysiskt sjuk. Men har du till exempel ångest eller depression så lider du av psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är något som kan ta väldigt många år att bli av med, vissa människor blir aldrig av med sin psykiska ohälsa och då har man oftast en psykisk sjukdom. När man lider av psykisk ohälsa så är man alltså inte fysiskt sjuk men det kan ändå vara minst lika jobbigt.

De allra flesta människorna har någon gång eller kommer någon gång att lida av psykisk ohälsa, detta är inget att skämmas för. Något som kan leda till psykisk ohälsa är om man stressar väldigt mycket, till exempel på jobbet eller i skolan. Om du känner dig väldigt stressad under en längre period så är det viktigt att fundera över vad det är som stressar dig och kanske få hjälp med det. Om du till exempel känner dig stressad över en skoluppgift och inte vet hur du ska göra så är det bästa att be om hjälp av en lärare eller kompis. Om du har det väldigt stressigt med dina arbetsuppgifter på jobbet så är det bra om du berättar det för chefen så att du kanske kan få lite mindre att göra ett tag. Att vara stressad under en längre period leder oftast till utmattningssyndrom, depression eller ångest. När det har gått så långt så att man drabbas av psykisk ohälsa så är det jätteviktigt att man får vila upp sig. Oftast när du blir utbränd, får ångest eller lider av depression så blir du sjukskriven från ditt arbete. För att bli sjukskriven så måste du berätta om dina problem för en läkare som sedan kan sjukskriva dig. Det känns alltid bättre om du har någon att prata med också, det kan vara någon du litar extra mycket på eller en psykolog eller kurator. Om du är ung och går i skolan och lider av psykisk ohälsa så är det väldigt viktigt att du berättar för en vuxen som kan hjälpa dig med dina besvär. Det är inte alltid man kan bli sjukskriven om man går i skolan eftersom det är skolplikt i Sverige, men de du kan göra är att ta hjälp av BUP som är Barn Och Ungdomspsykiatrin. Där finns det både psykologer, kuratorer, läkare, sjuksköterskor och många fler som kan hjälpa dig med dina besvär. Det är viktigt att alltid komma ihåg att allt kommer bli bättre med tiden bara man får hjälp. Om du vill läsa mer om vad psykisk ohälsa är så kan du kika på 1177s hemsida där du hittar all information du behöver.

Ångest

Ångest är en form av psykisk ohälsa där kroppen går in i försvarsläge när kroppen egentligen inte ska göra det. Om du till exempel möter en tiger så ska kroppen reagera med att du blir rädd och springer där ifrån, du kanske blir kallsvettig, yr och illamående. Vid ångest så känner du samma känslor som när du möter en tiger men skillnaden är att när du lider av ångest så känner du alla dessa symtom utan att det finns någon fara i närheten. Din kropps skyddssystem sätts alltså igång utan att det finns någon fara, detta kallas alltså för ångest. Symtomen vid ångest kan variera väldigt mycket från person till person, vissa blir kallsvettiga, blir yra och illamående medan andra får hjärtklappning och andnöd. Men ångest kan utspela sig på väldigt många andra sätt också, det är olika från person till person. När man får ångest eller en så kallad panikattack så är det viktigt att veta att det inte är någonting som är farligt, du kan alltså inte dö. Men det kan kännas väldigt obehagligt och läskigt så därför är det viktigt att du får hjälp med dina besvär och får verktyg för hur du ska hantera ångesten. Något som fungerar väldigt bra i stunden är att försöka andas igenom ångestattacken. Du tar ett riktigt djupt andetag och när du andas ut så försöker du släppa ut all luft som finns i lungorna innan du tar nästa andetag. Något som fungerar hos vissa är att andas i en fyrkant. Du tänker i ditt huvud att du andas som i en fyrkant, det fungerar inte för alla men det är värt att testa. Något som är väldigt bra mot ångest i längden och mot all slags ohälsa är motion och promenader. Du har säkert hört detta tusentals gånger men det är faktiskt sant, du kommer att känna dig mer lugn och avslappnad efter varje promenad och i längden kan det faktiskt bota ångesten. I vissa fall kan du behöva medicin för att lindra ångesten, det finns både receptfria och receptbelagda tabletter mot ångest men du bör alltid prata med en läkare först. Om du vill läsa mer om vad ångest är för något och hur du kan bli att må bättre kan du läsa på Umos hemsida.

Depression

Depression är en form av psykisk ohälsa där du mår allmänt dåligt psykiskt. Du känner dig nedstämd och vissa personer orkar inte ens ta sig upp från sängen. Vid depression kan man bli väldigt trött och utmattad men det finns flera andra orsaker till att man kan känna sig trött. Om du känner dig trött väldigt ofta så är det viktigt att du får ta blodprover eftersom du kan ha brist på någon vitamin. När du har tagit dina prover och allt ser bra ut så kan din trötthet absolut bero på depression. Vid depression är det också väldigt vanligt att man får ångest eller panikattacker, detta är inget farligt men det kan kännas väldigt obehagligt. När man är deprimerad så känner man oftast ingen lust till att göra något, allt man tyckte var roligt förut är bara jobbigt. Man kanske inte orkar vara med vänner och familj utan istället så stänger man in sig själv och ligger i sängen hela dagarna. Detta är inte bra då depressionen oftast bara blir värre av det. När du lider av en depression så är det väldigt viktigt att du får komma ut och göra något, det behöver inte vara långa stunder eller jobbiga saker, det räcker med 30 minuters promenad om dagen. Efter ett tag så är det viktigt att utöka tiden där du faktiskt gör något, annars kan du lätt hamna djupare in i depressionen. Försök sakta men säkert att komma tillbaka till ditt normala liv, börja med att träffa en nära vän eller en familjemedlem. Det går att bli frisk från en depression men det kan ta tid. Du kan läsa mer om vad depression är för något på Krys hemsida.

Få hjälp via öppenvården

Om du lider av psykisk ohälsa så är det väldigt viktigt att du får hjälp. Det är alltid bra att vända sig till en psykolog eller kurator som har utbildning inom psykiatri. Vid en psykolog eller kurator så kommer du att få hjälp med verktyg som kan hjälpa dig att bli frisk. Det finns ingen som kan bota dig utan du måste göra jobbet själv, men du kan få verktyg som gör det lättare för dig att bli frisk. Det finns väldigt många samtalsmottagningar runt om i Sverige där du kan prata med kuratorer. Sedan finns det vuxen psykiatrin där du får hjälp av psykologer. Öppenvård är vård som du får under dagtid, ett samtal brukar ta en timme och sedan får du gå hem. När du går och pratar med en psykolog så brukar du oftast få läxor som du ska öva på. Det kan vara andningsövningar och andra verktyg som ska få dig att må bättre. Om du vill läsa mer om hur det fungerar att få vård via öppenvården så kan du läsa på 1177s hemsida där du får all information som du behöver.

Slutenvården

Ibland kan man bli att må så dåligt att man behöver hjälp från slutenvården. På slutenvården blir du inlagd under en tid och får hjälp av utbildade människor. På slutenvården jobbar både undersköterskor, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor och läkare, alla finns där för att hjälpa dig. Om du har någon närstående eller om du själv mår väldigt dåligt och har tankar på att avsluta ditt liv så ska du alltid ringa SOS alarm på telefonnummer 112 . Ibland kan du få komma till slutenvården även om det inte är akut just i stunden men du mår så pass dåligt så att du måste läggas in. Slutenvården fungerar olika i olika kommuner så därför är det alltid bra att läsa om hur det fungerar i just din kommun. Det finns alltid hjälp att få och det finns bra mediciner som kan lindra besvären och man för aldrig glömma att man inte är ensam. Om du eller någon i din närhet behöver stöd och vill läsa mer om just psykisk ohälsa så finns det många sidor på nätet som man kan vända sig till. Om du vill läsa mer om just slutenvården så kan du kika på dagens medicins hemsida.

Psykiska sjukdomar, vad är det?

Nu har du fått läsa lite om psykisk ohälsa, men det finns även något som kallas för psykisk sjukdom. Psykisk sjukdom är en lite allvarligare form av psykisk ohälsa. Det kan bland annat vara psykoser och schizofreni. Vid psykoser så hör du och ser du oftast saker som inte finns i verkligheten. Din gärna tror alltså att den hör någon prata eller ser en människa som andra inte kan se. Vid psykoser så är det väldigt viktigt att man får hjälp för att inte skada sig själv eller andra i sin omgivning. En person som lider av psykos har inte någon sjukdomsinsikt. En person som inte har någon sjukdomsinsikt vet inte själv om att den är sjuk. Personen som lider av en psykos vet alltså inte själv att denne gör det utan personen tror att allt den ser och hör är verklighet. Om du har någon i din närhet som uppvisar tecken på psykos så ska du genast be om hjälp. Om det är akut så ska du alltid ringa 112. Psykoser går över efter ett tag, det är alltså inget som man har hela tiden, dock så kan en person som har haft psykos en gång få det igen. Schizofreni är en psykisk sjukdom som liknar psykoser väldigt mycket men man har det i stort sett hela livet mer eller mindre. Om du vill läsa mer om vad psykiska sjukdomar är för något och vilka symtom som finns så kan du kika på 1177s hemsida.

Bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom är en from av psykisk sjukdom. En person som lider av bipolär sjukdom kommer att vara sjuk hela livet, dock finns det perioder i livet där man nästan är helt frisk. Vid bipolär sjukdom så har man perioder av mani och i andra perioder så lider man av depression. En person som har en period av mani tycker att livet och allt runt omkring är överdrivet bra och personen kan också prata väldigt mycket. Vid perioden av depression så är allt helt tvärt om mot manoperioden. Allt är mörkt och personen kan få självmordstankar, det kan också vara väldigt svårt för personen att ens ta sig upp ur sängen på morgonen. Om du eller en närstående lider av bipolär sjukdom så är det väldigt viktigt att söka hjälp. Du kan få hjälp att minska besvären så att inte depressionen och manierna kommer så ofta. Det finns även bra mediciner som lindrar besvären. En person med bipolär sjukdom kan absolut leva ett helt vanligt liv även om personen är sjuk. Om du vill läsa mer om just bipolär sjukdom så hittar du mer information på hjärnfondens hemsida.

Om du behöver hjälp och stöd så kan du kontakta oss här.

konstenattvaramanniska.se – allt du behöver veta om psykisk ohälsakonstenattvaramanniska.se – allt du behöver veta om psykisk ohälsa

kalle