Undvik stress och ångest vid flytten

Last modified date

Att flytta kan vara både roligt och jobbigt. Det beror framförallt på vilka omständigheter flytten sker under. Om det är på grund av en skilsmässa kan den vara både upplyftande och nedslående medan en flytt till ett större och finare hem på grund av ett lönelyft är underbart.

Oavsett anledning kan flytten lätt bli stressig eftersom det finns många moment att ta itu med. Genom att skaffa proffsig flytthjälp, allt från att bära kartonger och möbler till att flyttstäda och göra i ordning den nya bostaden, kan du undvika mycket av den nästan ofrånkomliga oro och ångest som flytten innebär. Faktum är att en flytt ofta leder till bråk, vilket har mer att göra med stress än om var soffan ska stå i det nya hemmet. Dessutom slipper du saker som ryggont på grund av tunga lyft och kan fokusera på det roliga med flytten i stället.

Planera i förväg

Ett bra sätt att undvika stress på, förutom flytthjälpen, är att planera flytten i förväg. Enligt många psykologer kan en flytt innebära ett mindre trauma som kan drabba precis alla, men det går att undvika de värsta reaktionerna. Saker du kan förbereda är till exempel att packa en enda flyttkartong med det allra viktigaste, det du behöver redan dagen för flytten, som till exempel mobilladdaren, tandborsten, pyjamas, underkläder och boken du läser just nu. Allt annat kan säkert vänta i ett par dagar, men du kommer garanterat vilja ha tillgång till vissa saker omedelbart. Märk kartongen med ett stort X så att du vet att det är den viktigaste av dem alla.

När du bokar flytthjälp kan det också vara fördelaktigt att bocka av flera saker på en gång. Du kan till exempel se till att fönstren putsas ordentligt i det nya hemmet innan du flyttar in, eller att den gamla lokalen blir ordentligt städad efteråt. Det sista du vill när du flyttar är ju att behöva gå omkring och storstäda i din förra bostad – nu är det istället dags att se framåt.

Om du känner oron och stressen komma krypande under flytten kan det också vara bra att tillämpa vissa avstressningsmetoder, till exempel att djupandas och att fokusera på en sak i taget. Genom att aktivt gå in för att flytta på ett så hälsosamt och organiserat sätt som möjligt slipper du stressa i onödan.

kalle