Hudvårdsrutiner som hjälp mot psykisk ohälsa

Last modified date

Den som lider av psykisk ohälsa är säkert medveten om hur lätt det är att tappa greppet om sig själv och sina rutiner i tunga perioder. När allt i livet känns svart, varför skulle du då ödsla energi på saker som skönhetsbehandlingar? Men att vårda sitt yttre är inte nödvändigtvis en fråga om fåfänga. Det kan också vara ett sätt att ta sig ut ur en svår tid.

Att goda motionsvanor och hälsosam kosthållning är två viktiga komponenter till ett bättre psykiskt mående vet du säkert redan, men även det att vårda sin kropps mer ytliga områden kan vara till stor nytta för hur livet ter sig. Det finns en anledning till att skönhetsföretag som Clarins beskriver sina produktkategorier som vårdande. Hudvård vårdar inte bara huden.

Rutiner ett steg till bättre mående

Ett sätt att bekämpa psykisk ohälsa är att implementera rutiner i det dagliga livet. I arbetet med att ta sig tillbaka till god psykisk hälsa är dina mönster i vardagen något att genomlysa. Hur tar du hand om dig på bästa sätt, med ett helhetstänkande kring hur din kropps inre och yttre företräden hänger ihop med ditt psyke? Att ta sig igenom vissa bestämda steg i badrummet hur dåligt du än mår kan vara ett sätt att lyfta även de svåraste dagarna.

Men inte heller fåfängan ska avfärdas. Den sömnbrist som så ofta åtföljer psykisk ohälsa är ett bra exempel, avsaknaden av kanske flera nätters sömn sätter sina spår i ditt ansikte. Med en djupt återfuktande mask och rätt produkter i din makeupnecessär kan du gå ut i världen utan att behöva mötas av ännu tröttsammare kommentarer om att du ”ser trött ut”. Bara för att du mår dåligt just nu behöver det inte betyda att du vill att hela världen ska veta om det.

Tveka inte att söka hjälp

Däremot är inte en ansiktsmask på något sätt tillräckligt för att få bukt med psykisk ohälsa. Att brottas med dåligt mående är en oerhört komplex livssituation, och för dig som kanske är i en svacka just nu när du läser detta är det värt att minnas att det finns professionell hjälp att få både genom den offentliga och den privata vården. Du ska självklart ta ditt mående på största allvar och inte tveka inför att söka den hjälp du behöver.

kalle