Motion mot psykisk ohälsa

Last modified date

I kampen mot psykisk ohälsa finns bara ett mirakelmedel: motion. Alla är överens om att det att vara fysiskt aktiv och ha en bra grundkondition är en förutsättning för ett gott psykiskt mående. Men i de stunder du verkligen kämpar med hur du mår kan det kännas som ett oöverstigligt hinder att komma igång med träningen.

Att ta sig i väg till ett gym kan exempelvis vara helt uteslutet för den som mår riktigt dåligt. Ett gym är en plats där många behöver kämpa med sina demoner vad gäller självbild, självförtroende, självkänsla och att jämföra sig med andra. Särskilt du med problem rörande din kroppsbild kanske drar dig för att gå till gymmet av många anledningar. Det gäller både dig som kämpar med övervikt, undervikt eller kanske helt enkelt har en skev uppfattning om en egentligen fullt normalviktig kropp.

Att investera i en crosstrainer för hemmabruk kan vara en god idé för dig som vill komma igång att motionera dig ur din psykiska ohälsa utan att behöva tampas med svåra sociala faktorer som kan omgärda ett gymbesök.

Håll i dina rutiner

Att upprätthålla en motionsrutin som även fungerar över vinterhalvåret är också viktigt. Särskilt för dig med säsongsbetonade problem med ditt psykiska mående, vilket är mycket vanligt, är detta viktigt. Under den mörka vintern slåss du inte bara med din egen personliga situation, utan även med det svenska vintermörkret som påverkar kroppen på flera sätt. Med utrustning för konditionsträning i ditt hem har du möjlighet att mota Olle i grind och hålla kvar vid den rutin du kanske lyckats arbeta upp under våren och sommaren.

Självklart är motion och träning bara en del av pusslet du har att lägga kring ditt psykiska mående, men det är en otroligt viktig pusselbit. I princip all forskning som gjorts på området har visat att just fysisk hälsa och kondition är starkt kopplade till hur människans psyke fungerar.

kalle