Dela detta inlägg:

Hjälp dina medarbetare tillbaka på bästa sätt.

Förvänta dig inte samma medarbetare tillbaka. Hen kommer aldrig köra på som vanligt igen!

Har man varit sjukskriven för psykisk ohälsa under en längre tid så kommer man aldrig fungera som förr igen. Hjärnan har sagt ifrån av en anledning och har i samband med detta också skadats vilket innebär att man måste respektera det och ge den tid på sig för att läka för att sedan efter det vårda den med extra ömhet. Man måste helt enkelt ta hand om oss själva och ta ett större ansvar över kroppen och hjärnan och vara mer varsam, genom att till exempel sätta tydliga gränser, prioriteringar och vara otroligt lyhörd.

Detta är inte något lätt för någon person, framförallt inte när man precis är åter på arbetet, där ens chef och kollegor inte har förståelse och insikt i hur man mått, vad psykisk ohälsa innebär och vad man behöver ha från deras sida nu när man är tillbaka och vill öka sina möjligheter till att få till en bra återgång i arbetet.

Därför kommer det nu lite små tips till dig som arbetsgivare men som även delvis kan funka att använda sig av som kollega till någon som kommer tillbaka efter en sjukskrivning.

✔️ Boka in ett litet möte med din medarbetare där du ber om information kring hur hen vill ha det för att minimera stress, ångest eller andra påfrestningar som kan ha en negativ påverkan.

✔️ Var empatisk och begränsa dina förväntningar på din arbetstagare. Var tydlig med att hen alltid kan komma till dig om det skulle vara något och att du i början bara har förväntningen över att hen är på arbetet.

✔️ Begränsa arbetsuppgifterna och var lyhörd på vad din medarbetare önskar. Ge henom möjligheten att påverka.

✔️ Påtala vikten av att din medarbetare vågar säga stopp och nej om det skulle bli för mycket och att detta är okej.

✔️ Ett annat smart litet tips är att be någon kollega till din medarbetare vara ett stöd om det skulle vara så att du inte skulle vara tillgänglig. Meddela för din medarbetare att denna kollega är en som hen kan välja att vända sig till också om det skulle vara något.

✔️ Utvärdera tillsammans med din medarbetare regelbundet, samtala och kom överens om framtida mål och planer.

Följer man som arbetsgivare dessa tips ökar man arbetstagares chanser att klara sig bra på arbetet även om hen aldrig kommer bli som innan sjukskrivningen. Men allra mest troligast kommer du få en gladare och klokare medarbetare och det är väll ändå det viktigaste, eller hur? 

Kommentera

Stäng meny