Dela detta inlägg:

Är du tidigare dömd för brott? - Då kan arbetsmarknaden straffa dig!

Har du ett prickfritt brottsregister? Då har du stora möjligheter ute på arbetsmarknaden. 

Utdrag från brottsregistret. 

Om man däremot inte besitter blankt papper, utan dömts för brott kan det straffa sig. Ibland flera år efter det att själva brottet begicks. 

Idag är det inte helt ovanligt att man som arbetsgivare begär utdrag från belastningsregistret i syfte för att granska den potentiella arbetstagarens brottsliga erfarenhet innan ett anställningsavtal skrivs på. 

Även om jag kan förstå att man som arbetsgivare vill ha kontroll på sina anställda så borde det ändå finnas vissa specifika krav när det kommer till att begära ut ett utdrag. 

Idag finns inga sådana. En arbetsgivare kan utan hinder be sin potentiella anställde att fixa fram ett utdrag om så skulle önskas. Skulle man dessutom som sökande sedan ha något märkbart på pappret så riskerar man med största sannolikhet att mista sin chans till jobbet. 

Trots att brottet eventuellt har ett förflutet på ett par år tillbaka i tiden och inte alls någon koppling till de arbetsuppgifter som den sökande nu hoppas på att få arbeta med. 

Ett scenario från verkligheten. 

En ung man sökte jobb på systembolaget. En försäljartjänst som han sedan fick. Kort tid därefter får denna unge herre ett samtal av hans nya arbetsgivare, som berättade att han på bakvägar fått nys om hans brottsliga förflutna, vilket fått honom att bedöma sin anställde som olämplig för arbetet och sparkat honom.

Detta scenario fick mig att börja fundera. Jag var tvungen att kolla upp om allt gått rätt till, för i mina öron lät det helt absurt. 

Hade arbetsgivaren verkligen rätten till att avskeda mannen i efterhand på grund utav hans brottsliga förflutna? Där chefen dessutom inte begärt om ett utdrag från belastningsregistret? 

Jag fick snabbt svar på min fundering.

Är man tillsvidareanställd måste arbetsgivaren ha en saklig grund till att kunna avskeda sin anställde. Vilket kan vara vid personalbrist eller personliga skäl. 

Arbetsgivaren kan alltså inte sparka en anställd enbart för att det i efterhand, framkommit att en anställd haft ett brottsligt förflutet.

Ännu mindre saklig grund finns det till avsked om tidigare brott som begåtts inte haft en koppling till arbetes huvudsakliga arbetsuppgifter eller är relevant för arbetsplatsen. Detta enligt lagen om anställningsskydd. 

Är man däremot provanställd så kan en arbetsgivare ha rätt till att säga upp sin anställde utan att behöva ange skäl till uppsägningen som sker i förtid. 

Så med andra ord. Det är högst oklart om det sköts rättvist från arbetsgivarens sida eller inte i denna händelse. 

Icke rättvis bestraffning.

Oavsett om det gått rätt till eller inte i detta fallet, så är det i mitt tycke en icke rättvis bestraffning. 

Självklart ska en arbetsgivare kunna begära utdrag från brottsregistret om det anses vara i behov för tjänsten som det gäller. Men det ska framkomma tydligt i annonsen alternativt efterfrågas innan avtal skrivs under. 

Dessutom skall inte till exempel en rattfylla tre år tillbaka i tiden innebära hinder för en person som söker en tjänst inom handelsbranschen eftersom personen även eventuellt hunnit sitta av sitt straff innan ansökan skickades in. 

Som den unge mannen gjort innan han sökte tjänsten på systembolaget.

Vilket personligen får mig att undra varför samhället fortsätter hålla honom dömd, fängslad och isolerad? En människa som blivit dömd av domstol och stått sitt straff bör definitivt ha rättigheten att börja om och få en ny chans. Eller?

Ge honom arbetet tillbaka. 

En chans att visa att han förändrat sig, att han satsar på återanpassning och att det går lita på honom. 

Dessutom fick jag idag direktsvar från huvudkontoret som hävdar att man varken begär utdrag eller fokuserar på brottsligt förflutet när det kommer till att anställa människor inom försäljning.

Vilket visar ännu mer tydligt på hur arbetsgivaren gjort sig skyldig till ett stort fel enligt de riktlinjer som finns inom deras företaget.

Ge honom och andra människor möjlighet till en andra chans.

Vi är alla människor. Alla kan vi göra fel och hamna på fel bana.

Ska en före detta dömd människa aldrig få möjlighet till återanpassning och chans till att bevisa motsatsen?


Konstenattvaramanniska.se

Kommentera

Stäng meny