Dela detta inlägg:

PUBERTETEN EN JOBBIG PERIOD! - MIN HISTORIA

Någonstans mellan 8-13 år sker något med kroppen. Kropparna utvecklas. Många barn tycker detta är en jobbig period då andra inte. 

Jag kom in tidigt i min utveckling och minns att det var en otroligt jobbig period då jag var bland dem första i klassen som kom in i puberteten. Allra jobbigast var omklädningsrummet efter gymnastikklassen då man var tvungen att klä av sig, visa sig naken för och duscha i ett öppet duschrum tillsammans med de andra killarna i klassen. 

Tillskillnad från en del av de andra så hade mitt kön börjat få behåring, benen hade fått mer behåring, armhålorna likaså och snoppen och pungen hade växt och blivit större än innan pubertetsprocessen. 

Jag vet inte varför ansåg dessa bitar vara jobbigt men jag antar att det berodde på att jag riskerade att bli retad för att jag var bland de första som fått hår och större snopp. 

Målbrottet kom nog i samband med håret och det var minst lika jobbigt, tänk dig att vara en tidig tonåring, som är en känslig ålder redan innan och inte kunna prata normalt utan att rösten hoppar från mörkt till ljust och det så kallade adamsäpplet växte fram. 

Vid ungefär 13 års ålder började skäggstubben snabbt växa och jag fick problem med en mildare grad av acne.

Idag när jag ser tillbaka på min pubertet skrattar jag lite åt mig själv. Vad gör det om man är bland de första? Alla killar hamnar i puberteten förr eller senare. De kommer få uppleva samma delar som en själv för det är trots allt livets gång. Barnkroppen ska försvinna och bli vuxen. 

Mitt tips om du tycker det är jobbigt. 

Fokusera på dig själv. Strunta i vad andra grabbar säger. De kommer en tid då de också hamnar där även om de själva inte förstår det. 

Se det som en fördel att hamna i puberteten tidigt. Du har den avklarad tidigare än dina andra killar i klassen och du har ett försprång till allt annat som en avslutad pubertet erbjuder. 

Men blir det enda så att du känner dig ängslig, eller känner att det är jobbigt och du mår psykisk dåligt. Prata med dina föräldrar om det, din skolsköterska, kurator eller din närmaste ungdomsmottagning. Har du en bästa vän som du känner du kan prata med, prata med denna person. Det är det bästa man kan göra. Håll aldrig något inne, det kommer bara ge dig negativ effekt. 

Slutligen, Om du känner att du är född i fel kropp, så finns det hjälp att få. Det är bara du själv som bestämmer vilket kön du har. 

Kommentera

Stäng meny