Dela detta inlägg:

PORR I TIDIG ÅLDER ORSAKAR PSYKISK OHÄLSA!

Säg adjö till filmer, nedladdning och tidningar. Allt som idag behövs är en mobil, padda, dator och ett musklick. Vips så har man nakna ”kåta” människor framför sig. 

Så lätt är det att idag komma åt pornografi, Den är extremt lätt tillgänglig för människor. Men den är inte bara lätt tillgänglig utan kan även orsaka stora konsekvenser. Framförallt bland ungdomar som i tidig ålder kommer åt dessa sajter. 

Frågan är bara vad det kan orsaka?

Vi är alla medvetna om att ungdomen är en känslomässig och identitetssökande period i livet. Många har svårt att hitta sig själva och har komplex över hur deras kroppar ser ut. Det är exakt de två delarna som porren kan påverka negativt. Skönhetsideal men också en skev bild av vad sex är och hur det egentligen går till.

När porren upptäcks i tidig ålder, riskerar den att ge kroppskomplex, för kikar man på människorna på skärmen så är det en viss kroppstyp som ”njuter”. Har man inte den kroppen får man inte möjligheten att själv få ha sex, eftersom man inte ser ut som de på skärmen och dessutom är det lätt att porren blir ett beroende.

Detta kan leda till psykiska sjukdomar, så som anorexi, bulimi, ångest eller andra sjukdomar och att en ung människa, på grund av lätt tillgängligheten ska behöva hamna i ohälsa är allt annat än rättvist. Dessa sjukdomar är en mardröm att behöva ta sig igenom och en tuff kamp som kan ta lång tid att bli fri ifrån.

Därför måste vi vuxna börja ta ansvar för att förhindra att unga far illa. 

Frågan är bara hur man ska till väga?

Genom att poängtera och samtala med ungdomarna om att porr inte är sex, utan skådespeleri bakom en kamera, som många gånger är helt utan äkta njutning. Skolor runt om i Sverige bör samtala och diskutera detta under sexualkunskapen för ämnet är viktigt. 

Andra biten ligger hos föräldrarna. Hela ansvaret ska inte ligga på skolorna utan ämnet behövs även tas upp hemma tillsammans med sitt barn. De bör sätta sig ner och föra en öppen och rak diskussion om ämnet. 

Väljer de sedan att fortsätta titta på porr så ska detta vara acceptabelt oavsett föräldrarnas syn för bjuds det hemma så kommer ungdomarna dras ännu mer och troligen smyga in på porrsidor ändå. Förbjudande av något brukar oftast ge en motsatt effekt. Ungdomar är nyfikna och måste få möjligheten att själva utforska. Så länge som man är noga med att poängtera att sex i verkligheten inte fungerar på samma sätt, samt vikten i att inte låta porren förstöra självkänslan, bilden av deras kroppar eller deras beteende. 

Porr ska inte orsaka skada på tonåringars psykiska hälsa och även detta är viktigt att ta upp för att poängtera vikten i att inte låta människorna på skärmen påverka. 

Slutsats.

Låt barnen få utforska. Men var tydlig och för en öppen dialog kring ämnet. Förklara konsekvenserna för att minimera riskerna för ätstörningar och andra psykisk sjukdomar och förklara även att de en dag när de träffar rätt person kommer få utforska det sexuella själva och att det inte alls fungerar som på nätet. 

Men inget barn ska definitivt behöva lida på grund utav porrindustrin och det är vi vuxna som bär det ansvaret att det inte sker. 

Kommentera

Stäng meny