Dela detta inlägg:

”DET VAR INTE JAG”- MÄNNISKAN ÄR RÄDD FÖR ATT BLI KONFRONTERAD


"Det var inte jag, det var Jonas"

Känns detta bekant? - Jag tror många utav er kommer svara Ja på frågan.

Det börjar redan när vi är små. Hemma i barndomshemmet. När föräldrarna kommer på en när man antingen gjort eller gör något oacceptabelt. Ett hyss.

Men istället för att man själv tar på sig ansvaret och tar sitt "straff" försöker man skylla ifrån sig. På sitt syskon.

Man försöker hitta en "syndabock" som kan sona ens egna misstag. Hemma brukar det därför ofta bli ens mindre småsyskon.

För vissa slutar det där. Man lär sig av sina misstag, att ta på sig sin egna skuld till något man själv åstadkommit eller varit delaktig i. Man växer upp, kommer till insikt och gör en förändring. Men för andra fortsätter det i vuxen ålder. Dock slipper småsyskonen nu ta på sig skulden utan istället är det någon annan, ibland helt främmande människor.

Varför?

Människan är rädd för misslyckas och bli konfronterad.

Man tror att livet är enklare för en själv om man lyckas undgå detta. Man blir mer omtyckt av omvärlden och man kan fortsätta framåt. Medans någon annan får ta ens straff.

Mycket av mänskligheten saknar fortfarande moral vilket visar sig när människor skyller ifrån sig på andra. Man bryr sig inte om någon annan får ta skulden för något som man själv åstadkommit.

Men man kan aldrig skylla ifrån sig på någon annan än sig själv. Det kan låta jobbigt och läskigt, men det är sanningen.

Man bör alltid ta på sig skulden om man är orsaken till snedsteget. Det ger en möjlighet till förändring framöver. Man bör undvika att vara ett fejk offer i samhället utan stå upp för sina misstag.Ingen är perfekt! Och om alla människor i vår värld skulle skylla ifrån sig på andra, skulle vi inte ha någon fungerande värld. Den skulle rasa samman.

Ett tydligt exempel på detta är vår politik idag, där politiker mer ofta än sällan försöker beskylla varandra för snedsteg som begås och hur effektiv och bra fungerar vår nuvarande styrande regering?

Att skylla ifrån skapar ingenting annat än konsekvenser för framtiden.

På kort sikt kanske det inte märks. Men på lång sikt kan allt leda till förtroendebrist, att vänner tackar för sig och att familjen vänder ryggen till.

Bortförklaringar eller att "kasta skulden" till någon annan känns bra för stunden men kommer att skapa skam och skuld i framtiden för att någon annan fått ta din skuld. Kan du ha det på ditt samvete?

Så även om "kasta skuld" på andra är ett mänskligt förprogrammerat beteende för att undvika konsekvenser, skuld och skam så har dock människan förmågan att lära sig hantera detta och om programmera det till något bättre.

Att våga ta på sig sina egna konsekvenser, skuld och skam.

Så hur kommer du välja att göra framöver?


Jag finns på Instagram under namnet, konstenattvaramanniska.se >>KLICK<<

Kommentera

Stäng meny