Dela detta inlägg:

Hälsan måste bli din prioritet

Jag är verkligen sämst på att ta hand om min kropp eller mig själv på ett vettigt sätt, jag är vad man kallar en periodare, men det är först nu som jag faktiskt tror jag kommer kunna lyckas, det handlar inte om att jag ska bli någon som är en fitnessguru eller någon ny hälsomänniska, utan det handlar om att jag måste ta hand om mig själv precis som jag skulle ta hand om andra. Jag måste börja prioritera mig! Jag vill leva ett långt liv utan problem, smärtor mm och ska därför framöver börja se över mina vanor.

 

Kosten

Problemen för mig när det kommer till kosten i detta är att eftersom jag haft ätstörningar så är det en svår balans, då det som fungerat bäst för mig för att undvika att hamna i min ätstörningsspiral är att skita i vad jag äter och bara se till att jag får mat i mig och behåller den. Så varje gång jag börjat på någon diet eller liknande så har jag fokuserat alldeles för mycket på vad jag äter och hamnar en situation där jag inte känner att jag kan lyckas och antingen slutar äta helt eller börjar hetsäta istället hittar ingen balans. Min ätstörning är även väldigt emotionellt knuten så har jag en dålig dag så vill jag bara käka allt eller inget alls. Så hamnar lätt där när jag misslyckas med att hålla någon form av diet eller kosthållning så har bara skitit i det för då har jag mått som bäst men äter då inte mat som passar min livsstil.

 

Träningen

Jag tränar idag ca 12h under en vecka och det är extremt slitigt då jag inte fyller på min kropp med rätt typ av bränsle (Kosten). Jag älskar att träna och tycker om att vara aktiv, att ta promenader och gå på gymmet och att hitta på saker konstant men den senaste perioden i mitt liv har varit så extremt fokus på vardagslivet eftersom vi flyttade i december och nu flyttar vi igen nästa vecka, detta har gjort att all tid ledig så ligger jag mest som en klubbad säl på soffan eller i sängen. SJUKT TRÖTT! vilket är fullt tillåtet, men just nu när jag undervisar som jag gör så behöver jag vara on point och innan denna terminen så var jag skadad i 1 års tid och kunde inte riktigt dansa ut på samma sätt som jag gjort innan. Men nu när jag är tillbaka så är det en brantare uppförsbacke än jag trodde det skulle vara och inser att under detta år så har mycket ändrats, min kropp vill inte samma saker som mitt sinne och större del än man tror har med kosten att göra.

Skadorna

Jag tror att jag som många andra har ont någonstans men drar sig för att gå till doktorn och kolla upp det. Jag är dock stenhård med mina elever och folk runtomkring mig att när dom har ont någonstans gå direkt och kolla upp det för att få hjälp direkt, t ex har man ryggsmärtor så gå till doktorn och kolla upp det på en gång, säger dom då åt dig att du måste stärka dina muskler i ryggen then do the work! Men som jag skrev tidigare jag är inte bra alla gånger på att lyssna på det jag själv predikar om, min sträckning som jag fick tog det mig ca 6 månader för att kolla upp, det var när jag knappt kunde gå ordentligt på morgonen som jag bara SHIT jag måste kolla upp det, blev skickad till sjukgymnast och rehabiliteringen började, så min träning blev i princip obefintlig med än dom övningarna jag hade och såklart så fick jag lunginflammation strax därefter så jag varit förkyld en längre stund men inte tagit mig tiden att vila ordentligt. Så nu tar jag min hälsa på största allvar!

 

VARFÖR?

Varför tar jag upp allt detta, är det ens av intresse för er, det kan vara, jag vet att om man mår psykiskt dåligt så är detta typ det sista man orkar tänka på för just där och då så har inte ni som mål att bli någon fitnessperson med träning, kost mm.

Men jag tror nämligen att om man känner sig vilsen, deprimerad och är nere i skiten helt enkelt så är det lätt att man känner sig ur balans och ur kontroll så tror jag att det absolut bästa med träning är att det är något man faktiskt kan ta tag i själv och du blir den som har kontrollen, samma sak med maten. Man behöver såklart inte ändra sin kost tvärt men kanske addera lite frukt och grönt i maten. Men som sagt det handlar enbart att hitta ett fokus något som man själv kan klara utan hjälp. Samtidigt så spelar din fysiska hälsa så extremt stor roll i din psykiska hälsa. Det är som 2 pelare som stöttar varandra, när ena inte orkar så faller tyngden mer på den andra. Det handlar inte heller om att målet är att se ut som en hollywood stjärna utan man ska må bra.

Mina förhoppningar

Jag personligen har inget mål att jag ska se ut på ett visst sätt, speciellt inte efter hur samhället anser att jag ska se ut, eller efter den stereotypen som dansare sätts in i. Allt jag kommer göra är för mig och för min hälsa inte för någon annan och jag tror att det mest hållbara argumentet när jag känner för att skita i allt. JAG GÖR DET FÖR MIG!

Som många av er kanske inte vet så har Robin nyligen blivit flexitarian/vegetarian, han håller på att ändra sin kost mot en mer vegetarisk kost men kommer käka mer vit kött om han måste. detta är helt p.g.a. av hälsoskäl då hans kropp fungerar bättre på den typen av kost, jag ska bara käka upp allt kött vi ha i vår frys och sedan ska jag också hoppa på det tåget jag med, mycket för att jag är den som lagar mat hemma och jag pallar inte laga 2 olika maträtter. Men tror att detta kommer hjälpa oss att äta en mer hälsosam-kost i allmänhet och framför allt bara lägga en extra åtanke till vad vi äter. Men min plan är även att jag ska bli bättre på att planera mina måltider under veckan och göra matlådor till det, så att jag får rätt bränsle till min kropp inför mina träningspass, träningen är ju mitt jobb så min enda förhoppning är att nu när vi flyttar till landet så kommer jag infinna mig i något inre lugn där jag kan njuta av en promenad på helgerna med mina killar utan dom stressmomenten som finns i det bostadsområdet vi bor i idag som komplement till min träning.

Men målet kommer alltid vara hälsan, jag vet att jag mår bättre och blir gladare och piggare när jag äter mer hälsosamt och tar vara på mig, samt att jag blir mindre sjuk då också.

Jag hoppas att jag kanske kan inspirera er att gå på denna resa tillsammans med mig. Målet är att ta hand om sig själv mer och ta sin hälsa på mer allvar, sätta en prioritet på din hälsa i det långa loppet. There are no quick fixes!

Med detta så avslutar jag min vecka som gästbloggare, det har varit super kul att få möte er på detta forum och är tacksam över dom historierna och det ni delat med er under veckan och stort tack för alla fina meddelanden jag har fått. ta hand om er nu och vill ni så får ni gärna följa mig och min resa på instagram TheAlexAraya

MASSA KÄRLEK/A

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Mycket bra skrivet Alex! Håller med dig till fullo. Jag har själv som motto att “ta ansvar för min egen hälsa och välmående” för det är ingen annan som kommer göra det åt dig. Finns ingen läkare i världen som känner dig lika bra som du själv t.ex. Jag säger som Hippocrates, “låt maten vara din medicin, och medicinen din mat”. Kan tipsa om en bra bok som har med motion och välmående att göra, hjärnstark heter den. Kram!

    1. AAAH jaaa jag måste verkligen kolla upp den där boken. Du får gärna påminna mig, du vet mitt minne är bra men kort ibland. Men vad roligt att du gillade det jag skrev. kraaaam, hoppas vi ses snart <3/Alex

Kommentera

Stäng meny