Dela detta inlägg:

Feminismen ballar ur.

Feminism, feminist och feministiskt intiativ. Dom orden känns garanterat välbekant för många av oss.
Idag är dessa ord väldigt laddade och provocerande. Folk tenderar till att gå i taket så fort en människa kallar sig feminist.

Orden har idag tenderat till att bli skällsord i vårt samhälle. Dem har i stort sätt tappat mycket av sin grundliga betydelse. Anledningarna är många. Men allt grundar sig att feminismen idag har eskalerat och blivit en "sekt" istället för en politisk rörelse.

Från början handlade allt om jämställdhet. Men idag är det en kamp mellan kvinnan och mannen. En kamp på dagisnivå.

Feminism.

För att börja i rätt ände och för att få er alla att förstå grunden till detta inlägg så tar vi allt från början.

Ordet feminism är massa olika ideologer och rörelser som grundar sig i att alla kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som män. Kort och gott,

- Rörelsen för jämlikhet i samhället oavsett kön.

Senare genom åren så plockade man också även upp hbtq-rättigheter längs vägen för att involvera dessa i feminismens area.

Feminismens verklighet.

Ovan har ni nu fått en kort sammanfattning om feminismens betydelse. Vilket gör det lättare att nu gå vidare med inlägget kontenta.

Feminismen har tappat sin betydelse totalt. Åtminstone vad jag anser. För vad har saker som att kvinnor t.ex slutar raka sig under armarna att göra med feminism?

Självklart ska det vara ett fritt val som människan ska få ta. Antingen rakar man sig eller så låter man helt enkelt bli. Men oavsett vad man väljer för beslut så är det väl ändå ingenting som man behöver skylta med i det offentliga?

För i mitt tycke hör inte det hemma inom politiken och feminismens betydelse. Utan ordet feminism tappar sin grundliga betydelse i den stunden som en människa lägger upp en bild på sin armhåla. Orakad eller inte orakad.

Att man gör detta är för mig på dagisnivå. För alla människor vet med sig att detta är en sak som nästan enbart provocerar andra människor, eller får människan att fundera över vad feminismen egentligen står för?

För mig personligen är orakade armhålor något som får feminismen att gå åt motsatt håll än det i grunden är tänkt. Att man som feminist tror att man kan propagera för en jämställdhet genom detta sätt är tråkigt. Det blir enbart raka motsatsen.

Feminismen har helt enkelt ballat ut totalt och har blivit ett skällsord i mångas öron. Den provocerar en massa människor och väcker massa hat och pajkastning. Både till höger och till vänster.

Särbehandling.

Det var jämställdhet som man ville uppnå med att skapa ett feministiskt parti och jag antar att det fortfarande är målet. Det är åtminstone vad jag strävar efter.

Är det fler än jag som gör detta, så sluta särbehandla er själva genom att inte raka armhålorna och liknande enbart för att män anser att ni kvinnor ska raka er. Gör det för att ni själva istället vill ha orakade armhålor, men låt bli att visa upp det i dessa syften.

Jag rakar mina armhålor. Jag är av det manliga könet och inte visar jag upp detta ur en maskulint initiativ för att visa att jag går emot mansnormen?

Nej, jag rakar mina armhålor för att jag vill. För att det är min kropp och för att jag känner mig betydligt mer fräsch genom att göra det.

För kroppsbehåring har varken med manlighet eller feminismen att göra. Det är en mänsklig faktor som människan själv får bestämma över. Men utanför politiken.

Kontentan.

Att använda sig av beteenden som dessa eller liknande är för mig bara onödigt trams. Något som  bör förändras. Både bland män och kvinnor.

Det förändrar ingenting. Ni jävlas bara med omgivningen som ni feminister egentligen vill ha med på tåget.


Inlägget kommer säkert provocera en del av er. Men se detta istället som en fråga till er som ni kan ge svar på till en väldigt villig man. Jag lyssnar gärna, för jag har för stunden svårt att se vad håriga armhålor har med feminism och politik att göra.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Jag håller inte alls med dig. Jag tycker behåring har väldigt mycket med struktur i samhället att göra. Det de flesta som pratar om orakade armhålor vill ha fram är ju att det inte ska ses som ofräscht för att en kvinna har hår under armarna. När en kvinna har hår under armarna även om hon inte nu “skyltar” med det utan det kanske bara syns lite på en bild så får hon höra vad äcklig hon är, vad ohygenisk hon är, att hon är radikalfeminist och bara gör detta för att jävlas. Men när en man har hår under armarna så väcks inte den här diskussionen. Han får inte hundratals kommentarer om hur äcklig och ofräsch han är, han får inte höra hur han vill väcka uppmärksamhet och borde raka sig. Det hör enligt min åsikt väldigt mycket till feminismen att göra, för vi ska ha lika stor rätt att vara håriga som män utan att få hatkommentarer och bli uthängda som äckliga.

  Idag är det en norm och struktur att som kvinna måste man raka sig och vara len på alla ställen utom huvudet. Det finns säkert många kvinnor som inte vill raka sig men som ändå gör det för de orkar inte få hatkommentarer för att de råkar visa lite hår, vilket faktiskt förekommer ganska ofta. Det hände ju till och med på Melodifestivalen.

  Att vara en del av feminismen innebär att jobba för att få bort orättvisor. Att alla ska få vara som de vill vara, utan att bli hatade, hånade, få höra vad äckliga de är eller på något sätt behandlas annorlunda. Oavsett om man är man, kvinna, hen, vilken sexuell läggning man har, vilket ursprung man än har.

  Självklart får man tycka saker är mer eller mindre attraktiva, men det vi som pratar om kroppsbehåring vill ha fram är att det ska ses lika naturligt för en kvinna att gå orakad om hon vill utan att behöva känna sig äcklig och ofräsch och framförallt utan att det ska vara en norm. Fram med mer håriga kvinnor i reklamen, likväl som det finns håriga män. För vi är trots allt bara människor som både bajsar, kissar och har kroppsbehåring oavsett vilket könsorgan man än har.

  Ha en fortsätt bra dag. 🙂

 2. Jag är ledsen att säga det men nivån på inlägget är oerhört lågt. . Och det särskilt i en tid när kvinna efter kvinna berättar om vad män utsätter dem för. Du pratar om “dagisnivå” om en rörelse som kämpar för halva befolkningens självklara rätt att äga sin kropp, det är du som pratar om behåring. Vad värre är, är att du gör narr av flickor och unga kvinnor som genom att inte följa normer står upp med sin egen kropp, mot de skadliga ideal vi matas med. Sen är det rätt pinsamt att du inte läst på och inte vet vad feminism är innan du skriver inlägget. Det är som att läsa en rubrik men inte artikeln. Din sista uppmaning, (..) se detta istället som en fråga till er som ni kan ge svar på till en väldigt villig man. Jag lyssnar gärna (…), Varför inte googla själv? Det finns mycket information på nätet. Om annat än kroppsbehåring menar jag. Bästa hälsningar Carina Pudas

 3. Nej, raka eller inte i armhålorna har inte med feminism att göra. Skulle tro att du som många andra fastnat i reklamsnåren. Där tas den frågan upp ofta och mycket. Feminism i sig kan väl också diskuteras fram och åter. Men för mig kvittar det vad det kallas. Det viktiga är att få till lika villkor för oss all oavsett kön. Men tyvärr finns mycket kvar att göra så länge maktstrukturerna ser ut som de nu gör. Det räcker att kolla vilka ord som står för dåliga företeelser så förstår man att det är långt kvar till jämlikhet. Men så länge är det skönt med en grupptillhörighet i striden. Ja, jag är feminist men hur jag sköter min kropp hör inte dit.

 4. Jag hoppas att du inser att #metoo och alla de yrkesgrupper som följer med är feminism. Bland mycket annat.

Kommentera

Stäng meny