Dela detta inlägg:

2017.11.12 | EN DAG ATT FIRA. DET ÄR FARS-DAG!

Söndagen den 12 november 2017.
Ännu en dag som skall uppmärksammas. Men alla verkar inte vara eniga om hur vidare denna dagen bör finnas eller inte. Det råder fortfarande delade meningar kring den saken.

Är dessa människor värda att ha en egen speciell dag, med tanke på att majoriteten enligt vissa andra inte tar det ansvar som ställs. Mitt svar är glasklart. Fars dag är en dag att uppmärksamma och pappor ska definitivt få ha denna dagen ifred. Utan en massa åsikter överallt.

Lägg ner hatet.

Låt familjer få fira sina pappor i fred. Ingen har rätten att komma och ta beslut åt alla andra. Det är upp till varje person i detta samhälle att ta eget ställningstagande till denna bit.

Ta detta rätt nu. Men jag är förbannat trött på att människor drar alla aktuella personer över en och samma kam. Denna gången gäller det Sveriges alla pappor. Kan vi inte bara göra detta klart för oss nu, alla människor är inte likadana.

Bara för din man inte tar det ansvar han borde eller att din väninnas man inte tar sitt ansvar. Så gäller inte detta generellt alla pappor. Det finns faktiskt dem som gör sitt yttersta. Både för sina barn och för att underlätta för sin partner.

Det sorgliga i det hela är inte enbart den biten som ni fokuserar på. Utan det sorgliga är också att dessa ansvarsfulla pappor tystas. Dem får ingen chans att träda fram ur mörkret utan att riskera att bli kritiserade.

Visst det finns en mängd pappor i detta samhälle som definitivt bör se över sin roll som förälder. Men detta måste göras under en aktiv diskussion mellan dig själv och din man. Så nu undrar jag om ni;

  • Har suttit ner och samtalat om hur föräldraledigheten skall se ut?
  • Har suttit ner och diskuterat fördelningen av hushållsarbetet eller låter ni bara den traditionella manskulturen fortlöpa?
  • Har suttit ner och diskuterat om hur VAB-dagarna ska fördelas när dessa väl uppkommer. Eller antar du bara att det är du som mamma som ska vara hemma om ert gemensamma barn blir sjuk?
  • Tillåter du pappan att försöka ta en större roll i hushållet när det kommer till vardagliga sysslor som barnens fritidsaktiviteter, skolmöten, hemuppgifter och liknande saker?

Om frågorna besvaras med ett "Nej, det har jag inte gjort. Behövs det? Då är det på högtid att ta tag i denna diskussion. För det kan ibland krävas att två vuxna människor sätter sig ner och samtalar kring dessa bitar.
Men om svaret på majoriteten av dessa frågor istället besvaras med ett suckande "Ja, det har jag gjort" så har jag egentligen bara två saker som jag undrar över.
Varför i helvete är du då fortfarande tillsammans med denna man? och varför i hela friden valde du att skaffa barn med denna oansvariga mannen? Du måste sedan tidigare sätt tendenser till mansgrisen?

Det kanske är dags att se dig om och vidga dina vyer. För som jag sa, så är alla pappor långt ifrån likadana. I vårt samhälle finns det helt fantastiska pappor som man kan möta på ute i vårt samhälle. Som tar lika stort ansvar som du gör som moder. Det kan definitivt inte vara en slump att enbart jag skulle vara den personen som skulle få möjligheten att träffa dessa pappor. Även många av dem tillhör mina nära och kära. Där min familj och vänners familjer inräknade. Det finns garanterat fler än dessa pappor.

Alla är inte av samma skrot och korn.

Min personliga uppväxt var med en sådan far. Han var och är än idag en solklar förälder och pappa. Det har alltid varit en självklarhet för honom när det kommer till jämställdhet hemma och med barnen. Har du uppkommit bitar där min moder fått ta ett större lass, så har det alltid samtalats kring det och där ett gemensamt beslut i slutändan alltid tagits.
Dessutom kunde det komma dagar då pappa fick ta ett större lass.
Men dem var alltid ett team. Han är inte den enda som tidigare nämnde. Utan det finns fler med samma faderskapskänsla.

De män som inte tar detta ansvar eller ser detta som en självklarhet är inga riktiga män. Jag förstå verkligen er frustration kring den biten. Men ni har fortfarande ett val. Förändra eller Lämna. Hur hårt det än låter.

Dessutom finns det definitivt en del kvinnor som inte heller tar sitt ansvar som mor på samma sätt som det finns pappor som inte tar sitt. Innebär detta då att vi ska plocka bort Mors-dag också och inte tillåta oss fira den heller?

Nej! Män som min far förtjänar en stor high-five av oss alla. För även om dem inte gör mer än det som borde vara en självklarhet för alla män. Så gör dem mer än vad de män ni känner verkar göra. Vilket gör att dem förtjänar att hyllas av oss alla. Dem förtjänar att få ha kvar Fars-dag och få fira den utan att behöva bli kritiserade och ifrågasatta. Lika mycket som ni "exemplariska" mödrar förtjänar eran Mors-dag. För även den är en självklarhet att ha kvar.

Så sluta nu upp med att hacka på varandra och fokusera istället på dem papporna som faktiskt tar sitt ansvar som pappa. Som bevisar att alla fäder inte är av samma skrot och korn. Uppmärksamma och fira dem istället.

Jag tänker åtminstone fira och uppmärksamma min pappa lite extra denna dagen. För han är, har alltid varit och kommer verkligen alltid vara världens bästa pappa. Så med detta vill jag avsluta och säga: GRATTIS PÅ FARS-DAG UNDERBARA PAPPA JAN LARSSON. JAG ÄLSKAR DIG MASSOR! KRAM DIN SON!

Kommentera

Stäng meny