Dela detta inlägg:

#METOO | HUR MÅR NI MÄN EGENTLIGEN?

Det går inte undvika.
Ni kan försöka blunda åt problemet. Men det kommer fortfarande finnas där när ni öppnar era ögon igen. Ni kan försöka undvika det. Men ni kommer fortfarande vara en del av det. Ni kan försöka skoja om det. Men det är ingen som kommer skratta med er. Vi kommer skratta åt er.

Män. Män. Män. Det finns nog ingenting som man kan säga för att minska såren som många kvinnor går omkring med. Det finns nog inget som vi män kan göra för att få detta ogjort. Men det finns en sak många av skyldiga män kan göra. Stå upp för sina problem och ställa sig själv frågan om hur man egentligen mår.

Jag hoppas att ni omgående kommer fram till svaret att ni inte mår så bra. Att ni behöver professionell hjälp till att hantera era vidriga problem. För det är åtminstone det minsta ni kan göra för kvinnorna som blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det ni orsakat är ingenting som ska gå ostraffat förbi och det är framförallt inget som man gör om man har förmågan att skilja på rätt eller fel. Men dessvärre har båda delarna lyst med sin frånvaro. För män har genom alla år gått på fri fot, trakasserat kvinnan och haft svårt att just skilja på rätt eller fel. Ingen kan blunda åt detta problem och ingen kan undvika detta problem som samhället besitter. Allt på grund utav att män inte har förmågan att bete sig som människor och respektera kvinnan.

Att man som man öppnar upp sitt samvete och öppet går ut med att berätta att man är medskyldig till dessa sexuella trakasserier gör att man inte riktigt vet om man ska skratta eller gråta. Det är hemskt att behöva läsa alla inlägg på sociala medier, är det verkligen så illa att männen saknar en hjärna? Vi lever trots allt i 2017 och kvinnosynen bör definitivt ha förändrats sedan många år tillbaka. Samtidigt undrar jag vad ni får ut av att lätta på ert samvete, inte kan ni må bättre efter att ha publicerat ett Instagram inlägg?

Tanken är absolut god. Det är fint att många av er kan stå rakryggade och erkänna era snedsteg. Men det är som en fis i rymden. Det läker inte såren som ni orsakade i samband med ert agerande. Det kan snarare bli tvärtom. Ni sprätter upp ärren och istället orsakar ett infekterat sår, ett sår som eventuellt kan komma bli ännu svårare att läka. Nu är detta vad jag personligen tror. Jag kommer aldrig kunna veta om det stämmer eftersom jag inte är och aldrig kommer bli kvinna. Jag är en man så det är helt omöjligt för mig att veta hur det exakt känns att bli trakasserad eller att behöva se alla mäns erkännande.
Men jag vet hur det känns att bli sexuellt trakasserad av en annan man. Och det är definitivt inget som känns behagligt och det orsakar verkligen riktigt djupa sår. Som man sedan ensam behöver ta hand om medans den skyldige går harmoniskt därifrån. Utan att bli dömd för handling. Så jag kan bara tänka mig hur det känns att vara kvinna och behöva oroa sig för att detta ska upprepas.

Så ingen man har rättigheten att säga att ens samvete blivit lättare efter ett erkännande. Ingen man har rätten till att försvara sig själv när kvinnorna går till attack och kritiserar era inlägg. Som man bör man tacksamt ta emot kritiken, med svansen mellan benen. För det mannen som gjort fel inte kvinnan. Bara för att man stöter på en kvinna på krogen som går klädd i en kort kjol så innebär inte det att det är fritt fram att kladda. Kvinnan ska kunna gå klädd hur hon vill utan att riskera att bli trakasserad eller våldtagen. Det är otroligt tråkigt att kvinnan inte kan lita på någon av oss män, att dem konstant måste vara på sin vikt så fort en man närmar sig. Dessutom är det otroligt tråkigt att som homosexuell man behöva tänka på hur man agerar för att inte riskeras att tas som ett svin. Varför kanske ni nu undrar.

Jo, för att vissa män återigen inte har förmågan att skilja på rätt eller fel.

Men jag förstår kvinnan till hundra procent. Eftersom många män inte är människor. Utan vidriga svin som inväntar sitt nästa byte. Antingen på krogen eller runt ett mörkt krön ute på stan. Jag blir äcklad av att ens tänka på hur många skyldiga som egentligen går lösa i vårt samhälle. Dessutom blir jag äcklad av att behöva dela kön med många ut av er.

Visst, även jag bär omkring på en snopp och uppenbarligen kallar mig själv för en man. Men jag har förmågan att skilja på vad som är acceptabelt och vad som inte är acceptabelt. Något som jag vill hävda att jag alltid haft förmågan att göra.

Jag har alltid haft en otroligt stor respekt emot kvinnan. Även som tonåring då många killar gärna tar på tjejer. Mycket beror garanterat på den uppfostran som mina föräldrar gav mig som barn om hur man skulle vara mot andra. Men jag tror också mycket av respekten grundat sig i att jag nästan enbart hade tjejkompisar som barn och ungdom. Något som jag än idag har. För mig har killar alltid varit något främmande och läskigt. Just av den svinkultur som många präglar sina liv efter.

Nu kommer det säkert finnas en massa av er män som kommer läsa detta. Som garanterat kommer ha åsikter kring inlägget. Men jag låter dem komma och jag har ingen som helst anledning till att försvara mig mot er. De enda som jag har en skyldighet att stå till svars för är kvinnorna. För det är dem detta handlar om. Det är dem som blivit sexuellt trakasserade genom många år. Inte ni män.

Jag är på kvinnornas sida och det kommer jag alltid vara tills dess att synen förändras och svinkulturen förändras. För som mannen tenderar till att vara idag. Det är inte den mannan jag vill vara och den mannen kommer jag aldrig tillåta mig själv att vara heller.

Så till er kvinnor som tidigare tyckt att jag formulerat mig klumpigt vill jag bara säga att jag är på er sida. Ni har mitt fulla stöd när det kommer till ett mer jämställt samhälle. Men jag är inte mer än människa. Vilket garanterat kommer märkas någon gång framöver när det kommer till andra ämnen som rör feminism och jämställdhet. För jag är fortfarande en man och kan inte förstå allt. Men däremot är jag villig att ta emot den kunskapen ni besitter som jag saknar.

Så till Martin, Lasse, Fredrik och er andra som gjort er till känna så har jag bara ett råd. Ta den hjälpen som erbjuds och ge fan i kvinnan framöver. Ni har gjort tillräckligt med skada. 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Hei

    Jeg kan ikke snakke for så mange andre enn meg selv, men må innrømme at jeg er flau og pinlig berørt over
    at så mange menn, nordmenn, svensker, amerikanere og andre nasjonaliteter – viser så jævlig liten respekt for kvinner!
    Skammelig og noe må gjøres. NÅ!

  2. Wow!Helt fantastiskt skrivet OCH TACK! Kunde inte ha uttryckt mig bättre själv. Så viktigt att detta tas upp och ännu bättre av en man med sunda värderingar! 100% medmänniska! All kärlek till dig!

Kommentera

Stäng meny