Dela detta inlägg:

TIPS | TESTA DETTA SOM ANHÖRIG.

Allt vanligare blir den.
Det är en naturlig del av mänskligheten. Alla drabbas någon gång i sitt liv av den. Antingen omedvetet eller medvetet. Några gör något åt den medans andra låter den gro inom sig. Den syns inte på utsidan och går inte stoppa med hjälp utav ett plåster. Utan allt handlar om att gå in på djupet. Något som inte alltid är det lättaste. Varken för individen själv eller som anhörig.

Är det så att du som anhörig har någon som mår psykiskt dåligt så finns det saker du kan göra. Något som kan ha en otroligt betydande roll för den drabbade. Här kommer en lista på några alternativ som ni kan använda er av för att stödja någon som lider av en psykisk ohälsa.

VISA ATT DU FINNS. - Många gånger att det faktiskt du som anhörig som måste erbjuda din till stöd och hjälp. Det är du som måste visa att du vill finnas där för personen. Anledningen varför är att man oftast som drabbat känner sig besvärlig och i vägen. Man vill inte som person dra ner andra i skiten. Samtidigt som man inte vill vara den där jobbiga personen som hela tiden måste ha stöttning av andra. Så räck fram handen och visa dig. 

VÅGA PRATA. - Det kan många gånger vara läskigt och svårt att veta vad man ska prata om och hur man ska formulera sig när det kommer till en persons som mår psykisk dåligt. Men jag skulle säga att det egentligen bara finns ett fel man kan göra som närstående. Vilket är att använda sig av sarkastiska kommentarer. Var så informell som möjligt och våga fråga hur personen mår. Visa att du är intresserad av att lyssna och var empatisk.

TA INITIATIV. - När man lider av en psykisk sjukdom kan det många gånger vara svårt att ta sig upp ur sängen. Men alla vet med sig att man inte mår bättre av att ligga i sängen. Så försök som anhörig att komma med små förslag på vad ni skulle kunna göra. Det behöver inte vara stora saker. Men det kan vara en filmdag eller att ni tar en nypa frisk luft på balkongen. Personen i fråga kommer garanterat säga mer nej än ja till saker. Men ge inte upp. Fortsätt att ta initiativ.

HJÄLP TILL. - När personen som lider av psykisk ohälsa vill ha en stund för sig själv. Passa på att hjälpa till med det praktiska hemma. Det kan vara att diska eller betala räkningarna. Låt inte hemmet förfalla, det har enbart en negativ påverkan på hälsan. Försök att emellanåt involvera personen i sysslorna hemma. Men se till att hela tiden finnas bakom som stöd, ifall personen rasar.

LYSSNA IN. - Visa att du verkligen lyssnar på vad personen har att säga. Många gånger kommer saker inte vara helt logiska eller rationella, vilket gör det viktigt att du tänker på att inte döma. Låt personen prata klart innan du kommer med alternativa lösningar på problemen. 

VISA KÄRLEK. - Det kan vara töntigt och ologiskt. Men visa att du bryr dig om personen och älskar honom eller henne. Säg det högt så att personen hör. Tänk dig att personen återigen är ett barn som behöver närhet och kärlek för att känna sig trygg. För kärlek behövs för att man ska lyckas tillfriskna.

TA VARA PÅ DIG. - Det är lätt att glömma bort sig själv när man försöker vara ett stöd för någon annan. Men glöm inte bort att du också är en människa. Även du behöver en paus ibland och stöd. Blir det för tufft så se till att du har någon att ventilera dig med. För det sista som personen vill är att du själv ska hamna i en psykisk ohälsa.

Med dessa tips har du stora möjligheter att bli ett otroligt bra stöd för den närstående som behöver dig. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det egentligen inte finns några specifika saker som du bör säga. Utan mycket handlar om vem personen är. Försök att hitta personens svagheter och säg saker som får han eller hon glad. Älskar person filmer, försök att prata om filmer och erbjud en biokväll med popcorn och filt mys i soffan. Förstår ni vad jag menar? Förmedla också att ni inte blir rädda och att ni tillsammans kommer klara detta.

LÄS OCKSÅ: TIPS | SÄG ALDRIG DETTA VID PSYKISK SJUKDOM

Fråga gärna om ni vill veta några specifika saker så ska jag försöka svara så gott jag kan. Våga fråga. Både mig och personen som det handlar om. Men framförallt var beredd på att ge allt tid. Det kommer komma en vändning. Det gäller bara att vänta ut den.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Oh alltså så bra inlägg, både detta och tips vad man inte ska säga vid psykisk sjukdom! Det är det jag hunnit läsa. Hoppas det är okej, men vill gärna dela dessa inläggen på min blogg, bloggar kring psykisk ohälsa, så sjukt bra tips och så bra formulerat!! Detta blev en favorit nu som jag kommer följa!!

    1. Självklart är det helt ok att dela inläggen. Kul att du gillar min blogg 🙂

Kommentera

Stäng meny