Dela detta inlägg:

Såhär stoppar vi machokulturens utveckling.

Min största rädsla som kommande förälder och blivande pappa är inte att jag inte tror jag kommer bli en fantastisk pappa, för det vet jag att jag kommer bli. Jag kommer göra precis allt och lite till för mitt barn, jag kommer älska det kravlöst oavsett om det blir så att det är mina biologiska eller adopterade barn och jag vet att jag kommer uppfostra mitt barn till att bli en självsäker och empatisk individ trots att barnet växer upp tillsammans med två pappor och där ingen mamma kommer finnas med i bilden.
Det sistnämnda har egentligen ingeting med huvudämnet att göra men jag valde ändå att skriva med det och det finns en anledning till varför jag valde att skriva med det. För hur ett barn formas, värderar och uppfostras har inget med vem eller vilka barnet växer upp tillsammans med, d.v.s. föräldrarnas kön eller sexuella läggning har ingenting med hur barnet formas under sin uppväxt. Utan det handlar om vilka värderingar barnets föräldrar har och hur dem väljer att uppfostra sitt barn.
Det är den biten som skrämmer mig som framtida pappa och som är något som jag väldigt ofta ägnar mycket tid åt att fundera kring för att hitta min personliga väg att gå för att lyckas uppfostra en självsäker och empatiskt unge. Framförallt en självsäker och empatiskt son.
För genom år har man varit väldigt duktig på att skilja på de kön vi föds med. Antingen föds man med en snopp eller så föds man med en snippa. Vilket innebär att man antingen är pojk eller flicka och i samband med att titeln tillkommer så tillträder också beroende på kön två olika normer som man som förälder förväntas följa och uppfostra sina barn efter.
En pojke förväntas att använda kläder i den blåa färgen, leka med leksaker som bilar och dinosaurier, utöva sporter där mycket testosteron bubblar upp till ytan och vara stark. Men framförallt förväntar man sig att ens pojk inte ska visa känslor och det är något som man varit väldigt tydlig med till sina söner genom åren. En pojk ska inte visa sig svag. Trillar man omkull så är det bara resa sig igen, borsta av sig och fortsätta framåt.
Alla vet nog vid det här laget vilken norm/kultur jag pratar om och majoriteten håller nog med mig också kring att den gått i överstyr och att den bör utplånas för gott. Jag pratar självklart om machokulturen och jag tror mig  hittat lösning till hur vi tillsammans ska lyckas. Dessutom har man redan påbörjat mycket sedan tidigare så det kan inte vara så svårt. Det gäller bara att alla nyblivande och blivande föräldrar håller kvar i det som andra försökt förändra, som jag försöker förändra för utan det så kommer det aldrig bli någon förändring och machokulturen kommer då växa sig ännu starkare och slå tillbaka ännu hårdare än i dagens läge, så med det sagt så föreslår jag att vi alla lägger i ännu en växel så att vi framöver kan få ett sundare samhälle. Det är egentligen en väldigt enkel tjänst jag ber er alla föräldrar om, men som kommer göra stor skillnad på längre sikt.
 
 
Detta börjar redan från den stunden som informationen kommer att man ska bli förälder och börjar inhandla en massa saker till barnet. Försök alltid att handla så könsneutralt som möjligt, sånt som båda könen kan bära och väljer man att ta reda på vad man ska få så fortsätt handla neutralt. Man bör inte inte enbart handla in blått bara för att man ska få en son. Handla istället det man själv tycker är snyggt och som man vill att ens son ska få ta del av. Man bör strunta i om färgen är rosa, för färgen har ingenting med vem sonen blir som person. Så bör man fortsätta tills den dagen då ens son har förmågan att själv vara med och bestämma.
När det kommer till pojkarnas födelsedagar så gör man bäst i att be sina närmsta, om dem tänker köpa kläder i present att köpa könsneutrala kläder, att fokuseringen inte bör ligga så mycket kring färgerna utan mer på vad dem själva anser är snyggt. Om det nu inte skulle vara så att dem har någon förståelse till detta, be dem att låta bli att handla kläder och föreslå ett presentkort istället.
Gällande leksaker som alla barn idag behöver så anser jag att man absolut kan köpa typiska "pojksaker" till sin son. Men man bör definitivt också köpa typiska "flicksaker" också, som dockor, barbies eller My little ponnys för att ge sin son möjligheten att utforska och själv välja vad han föredrar att leka med. Att göra på detta sätt innebär också att man som förälder öppnar upp för en alternativ väg att gå istället för att göra "flicksaker" till något främmande, något som klassas som flickigt, som i sin tur riskerar att orsaka att ens son inte vågar använda sig av dessa leksaker för att det är något tjejer gör
Däremot bör man definitivt hålla sig för att köpa leksaker som har med våld att göra som t.e.x. svärd, pistoler, pilbågar och liknande saker. Åtminstonde vänta med detta tills dess att ens son vet betydelsen av våld och har full förståelse kring vilka konsekvenser som kan uppkomma i samband med att man har ett svärd i sitt hand. För mycket av det våldet som killar idag har och som är en del av machokulturen grundar sig just i detta. Att man redan vid tidig ålder börjat bruka våld mot andra pojkar och framförallt flickor för att man som förälder köpt dessa saker för tidigt och i samband med att pojkarna utvecklas så utvecklas också ett utåtsätt agerande jämsides.
Ja, ni förstår säkert själva vart jag vill komma med detta.
Det är betydligt bättre att lära sin son att leka på ett harmoniskt och lugnt sätt för att undvika att få en våldsam son som inte har respekt för andra personer. Jag tror personligen att mycket av det våldet som kvinnor får utstå idag har sin grund i hur man som barn fick "lära" sig att leka.
Slutligen har vi den punkten så är den allra viktigaste av dessa i mitt tycke nämligen att ni som föräldrar lär era söner att det är helt acceptabelt att visa känslor, trots att dem är killar. För det är otroligt viktigt för dem att lära sig att man faktiskt får gråta och visa sig sårbar när man mår har en dålig dag eller att det är helt ok att gråta när man ramlat och slagit sig. Kan vi tillsammans framöver utgå efter detta så kan vi uppfostra pojkar som blir till något hälsosammare för både de själva och andra runt omkring dem. Där tjejer framförallt kommer behandlas med mer respekt. Dessutom tror jag att man genom detta sätt kan få pojkar som skapar egna personligheter istället för att vi fortfarande ska få pojkar som följer den machokultur som idag existerar.
Så med detta säger jag bara, låt barn få vara barn, låt pojkarna leka med vad dem vill, låt pojkarna gå klädda i klänning eller i rosa om dem vill detta. Men framförallt låt sönerna bara vara människor. Låt dem visa att dem har känslor och att dem ibland är sårbara och lite "svaga". Även pojkar måste få gråta och bara vara människa. Vi måste helt enkelt hjälpas åt nu för att få stopp på den machokultur som idag existerar.
 
Så med detta säger jag två ord, Stoppa machokulturen!
 
 
 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Alltså jag håller med om att barn formas av föräldrarnas värderingar men i en viss ålder så påverkar omgivningen mer oavsett vilka värderingar man fått med sig hemifrån.

    1. Både jag och nej på det. Omgiving har ju också varit barn och blivit påverkade 🙂

Kommentera

Stäng meny