Dela detta inlägg:

Kallvatten kan hjälpa dig mer än vad du anar.

Personligen har jag ibland väldigt svårt att reglera mina känslor som ibland uppkommer i samband med diskussioner eller bråk. Men det kanske röra sig om när ångesten är så pass påtaglig att det blir svårt för att hantera den, vilket är en av anledningarna till att jag idag ingår i en DBT-grupp, för att lära mig att hantera dessa på ett hälsosamt sätt.  

Innan jag började med DBT så hade jag på egenhand försökt att hitta egna lösningar till uppkommande problem i min vardag, Men dem sakerna jag prövade gav inte direkta några större förändringar på mig utan jag befann mig fortfarande i antingen ett negativt beteende eller så fanns min ångest fortfarande kvar och påverkade mitt humör.

Men så fick jag veta av min psykolog veckorna innan terapin startade att det faktiskt fanns andra sätt som visat sig ha hjälpt personer att avreagera sig och lugna ner sig för att slippa jobbiga konsekvenser. Något som jag i efterhand testade att använda mig av och som gav ett betydligt bättre resultat än mina egna påhitt.

Jag tänkte nu dela med mig av detta tips till er läsare och tycker definitivt att ni bör pröva detta nästa gång ni känner att ni är i behov av det. För det fungerar faktiskt för dem flesta. Men hur effektiv den är beror helt på vem man är som person och hur pass hög ångest man har. Men testa gärna.

Skölj händerna och en bit av handlederna under kallvatten och låt det vara där en stund tills du känner att det sker något inom dig. 30-60 sekunder brukar anses vara tillräckligt innan kylan börjar få dina känslomässiga reaktioner att bli mindre intensitet.

 
Skulle inte detta fungera för dig så är det inte hela världen och ingenting du behöver stressa upp dig för eller må dåligt över. För som jag sa tidigare så fungerar det olika beroende på vem man är som person.

Det finns dock fortfarande alternativ att pröva på som kan vara till din hjälp istället för den som jag skrev här ovan. En övning som jag fick information om under första samtalet. Dock är det ingenting jag prövat på och personligen tror jag inte heller jag kommer klara av att göra detta heller, med tanke på mitt senaste suicid försök som gav mig konsekvenser. Men klarar du av att pröva denna så tycker jag du ska ge denna en chans och skriv gärna hur du upplevde denna övning och effekten kring denna metod.

Skänk ner ansiktet i kallt vatten och försök hålla det där, efter 10-15 sekunder kommer kroppen automatiskt starta igång sin dykrespons. Denna metod hjälper till att reglera känslor genom att sänka din puls samtidigt som den ser till att blodflödet till större delar omdirigeras till hjärtat och hjärnan istället för de små organen som får nöja sig med lite mindre.

Denna metod har visat sig vara väldigt effektiv när det kommer till kriser där du har väldigt starka eller upprörande känslor. Men också dem gångerna som du möjligen har starka impulser till att skada dig själv.
Så kallade destruktiva beteenden.

Sen har vi den tredje och sista man kan testa som inte kräver speciellt mycket energi av dig. Den kräver enbart en fryspåse som går att försluta tätt och kallvatten.

Fyll kallvatten i påsen som du har i handen, förslut påsen och lägg den sedan mot pannan och låt den ligga där en stund. Du kan antingen vara sittandes med huvudet lutande bakåt eller liggandes ner. Den passar utmärkt hemma men också när du är på vift och befinner dig i bilen.

Personligen ska jag själv nu också testa på mindfullness under en period. En kort stund varje dag för att hitta mitt inre lugn och få mig att slappna av och släppa på allt annat för ett ögonblick. Återkommer med min åsikt kring detta. 

Kommentera

Stäng meny